How to cook nice rice

Tänkte beskriva hur man kan göra "afghanskt ris":) Lite krångligare, men väl värt besväret för det är så mycket godare:)

Använd bra kvalitets ris, t.ex. långkornigt, basmati ris.
Amiri ris är min favorit. Inköpt i en orientalisk affär i Växjö.


1
Mät upp ris i en bunke. Skölj först riset ett par gånger i vatten och blötlägg det sedan i ca 3 timmar. (Detta vatten ska hällas av innan riset kokas). Det funkar även om riset inte blötläggs men det blir bättre om det får stå ett tag.

2
Koka
upp vatten, tillsammans med salt och lite olja, i en rymlig gryta. Häll sedan riset i det kokande vattnet och låt koka utan lock i ca 8 min (mer eller mindre beroende på hur länge riset vattendragit). Koka i mycket vatten så att riset inte klibbar ihop! Riskornen ska "dansa" runt lite i vattnet;) Man vet att riset är klart när kornen är "medelmjuka". Man ska kunna pressa sönder ett risorn mellan fíngrarna men det ska inte "smulas sönder", "kärnan" i riset ka fortfarande vara lite hård.
 
3
Häll riset i ett durkslag och låt vattnet rinna av. Skölj det snabbt ett par gånger i kallt vatten.

4
Häll lite olja i botten på grytan och häll sedan i riset igen, denna gång utan vatten! Om du vill få fin färg och smak på riset kan du krydda med lite gurkmeja, tandoorii krydda, curry eller något annat. Kan även behövas lite salt men det är ju en smaksmak.

5
Bygg upp
riset som en "vulkan" och gör några lufthål där ångan kan komma upp. Blanda ca 1 dl vatten, 1-2tsk vatten och ett par matskedar olja. Häll detta över riset så utspritt det går (du ska inte blanda om i riset).




6
Klä in grytlocket i en kökshandduk och lägg locket på grytan. Handduken behövs för att fånga upp vattenångan så att den inte ramlar tillbaka på riset. Placera något tungt föremål på grytan så att ingen vattenånga kommer ut. Låt riset stå såhär i 25-35 min på låg värme. När grytan känns het är det förmodligen klart. 



Häll upp riset i en fin skål. Riset längst ner på botten går också bra att skrapa ur och knapra på:) 

Lycka till och smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0